Přeskočit na hlavní obsah

Čím krmím své dítě?

Dneska mě kamarádka poprosila, zda bych mohla sepsat pár mých oblíbených dětských pokrmů. Většinu z nic si vymýšlím, ale už jsem vypozorovala, co u Adyho zaboduje. Tak třeba se vám bude inspirace hodit :-)

SNÍDANĚ:

Quinoová kaše

Tu máme moc rádi oba dva. Nejčastěji jí dělám z té bílé quinoy, protože má nejméně výraznou chuť a tak trošku z ní cítím oříšky :-) Quinou vařím v mandlovém (či jiném rostlinném) mléce cca 20 min. Přidám špetku skořice, vanilky a kokosového oleje. Navrch pár kapek datlového sirupu :-)

Hutná mrkvová polévka

Tak to je Adámka oblíbená. Na Ghi orestuju cibulku a dvě, tři mrkve. Trošku osolím, přidám špetku kurkumy. Po chvilce zaliju sklenkou vody a sklenkou kokosového mléka. Vařím asi půl hodiny.

Zvlášť v hrnci uvařím pár brambor, ze kterých udělám bramborovou kaši, kterou polévku zahustím.

Mrkvajdu dělám většinou večer, protože panáček po ránu nerad čeká.

Mandlové sušenky

Vynikající záležitost. Inspirovala jsem se u Elly. Sušenky většinou zapíjíme domácím makovým mlékem s kapkou medu :-) Taktéž dělám den dopředu.

Potřebujete: 2 menší hrnky mandlí, hrnek vloček, tři lžičky medu, kousek vanilky, 5 datlí, 75 ml vody, 2 lžíce kokosáku, 3 lžíce chia semen, 2 lžíce raw kakaa.

Mandle a vločky rozmixujete na mouku a promícháte. Přidáte veškeré sypké ingredience. Poté mixnete datle na pidi kousíčky a též přihodíte. A nakonec zbytek surovin. Utvoříte lepivé těsto. Na plech dejte pečící papír a vytvořte placičky (sušenky). Pečte 20 minut na 180.

OBĚDY + VEČEŘE

Minestrone podle mého gusta :-)

Opět další favorit. Orestujte na kokosáku jarní cibulku, přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a kořenovou petržel. Trošku osolte a okmínujte. Zalijte vodou. Přidejte malou hrst červené čočky, hnědé rýže a žlutého hrachu. Poté vložte loupaná rajčata a rajský protlak. Vařte asi 25 min a nakonec přidejte bazalku s petrželkou.

Špenátová polévka s medvědím česnekem

Tu jsem zkusila na blint a Adámek zpráskal dvě plné misky. Opět zpěnit cibulku na ghí, po chvilce přidejte oloupanou bramboru pokrájenou na větší kostky. Za pár minutek zalijte vodou, přidejte dvě hrsti listového špenátu a hrst medvědího česneku. Vařte asi 15 minut. Nakonec trošku osolte a přidejte dvě lžíce kokosového mléka. Nakonec jsem brambory rozmačkala vidličkou a přidala hrstku černé quinoy. Poté ještě povařit tak 10 minut.

Hrstková

Takže klasika. Zpěnit cibulku na ghí, zalít vodou. Přidat hrstku jáhlů, amarantu, hnědé rýže, quinoy a jednu nori řasu. Přihodit libeček, petržel, pažitku a špetku soli. Vařte půl hodiny. Poté dejte lžičku ječmenného misa a krátce povařte.  Nakonec řasu vyjměte a zázrak je na světě.

Kernotto

Špaldové kernotto je opravdu mňamka. Prodává se klasicky jako těstoviny, mají v každé zdravé výživě. Takže kernotto dávám vařit do zeleninového vývaru. Mezitím na pánvi orestuju na mandlovém oleji šalotku, mrkev, cuketu, dýní (vše na mini kousíčky). Do pánve po chvilce přidám tři lžíce rajského protlaku, půlku nastrouhaného jablka,špetku soli, nějaké bylinky a jedno strouhnutí citronové kůry :-)) A touto směsí pak kernotto zaliju.

Svíčková

Kdo by ji neměl rád :-) V troubě upeču batátu, kousek dýně, mrkev, kořenovou petržel, cibuli a celer (asi 20 min na 150).  Veškerou zeleninu naházím do hrnce a krátce povařím s bobkovým listem a novým kořením. Nakonec přidám špetku skořice a kapku citronu, rozmixuju.

Ve vedlejším hrnci uvařím jáhly úplně na srajdu :-) Vznikne vám hodně lepivá hmota. Poté slijeme vodu, přidáme petrželku, špetku soli a kmín. Přisypeme od oka trošku kukuřičné mouky (vznikne knedlíkové těsto). Vytvoříme kostku, či jiný patvar a pečeme 10 min na 160.

A ve třetím hrnéčku uvaříme bílé fazole, či otevřeme konzervu :-) A svíčkovou podávám s fazolemi a jako přílohu jáhelný cosi :-)

Polévka bez názvu

Vznikla z toho, co dům dal, ale byla božská! V hrnci orestujeme pokrájenou cuketu, cibulku a mrkev. Po chvilce zalijeme vodou, osolíme. Za 15 minut přidáme červenou čočku, kroupy a bílou quinou. Vaříme dalších 10 minut. Nakonec vhodíme listy polníčku a medvědího česneku. Zasypeme kurkumou a špetitičkou koriandru. Nakonec vlijeme trošku mandlového mléka a cmrndneme majoránku.

SVAČINY

Avokádová pěna

Největší bomba světa! Zkoušela jsem jí hodněkrát, pokaždé jinak a takhle je nejlepší. Do mixéru vhoďte jednu zralé avokádo, dva banány, 5 datlí, 3 lžíce raw kakaa, 1 lžíce datlového sirupu. Rozmixovat, dát do skleniček, vložit do lednice a sprostě sežrat :D

Quinoové kuličky

Pufovanou quinou (Dmko) smíchejte se strouhaným kokosem, kokosovým olejem, lžící datlového sirupu, raw kakaem a uplácejte kuličky. Ty poté dejte na 10 minut do mrazáku a je to.

Pomazánka z červené čočky

Uvařte červenou čočku, nechte okapat a vychladnout. Mezitím si rozmixujte šalotku a půl stroužku česneku úplně na padrť. Přidejte k čočce. Dále vmíchejte majoránku, špetku soli, kurkumu a rozhňácané uzené tofu :-) Vynikající záležitost!

Hummus

Opět ho dělám tak, jak chutná nám, ne jak se má :-) Takže používám cizrnu z plechovky. Tu rozmixuju, přidám půl stroužku česneku, majoránku, sůl. A pomazánka je na světě :-)


Tak snad jsem někomu dala inspiraci. Když budete mít zájem, zase něco sepíšu :-) A přátelé, nejsem žádná kuchařka. Vše dělám od oka a tak, jak mě napadne :-)



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

PAN JÁTRO A SLEČNA ŽLUČNÍK :-)

Játra a žlučník jsou kamarádi na život a na smrt, ba co více, jsou to životní partneři :-)  K čemu máme v těle játra? Játra váží cca 1,5kg, jsou hnědočervená a mají dva laloky. Plní přes 500 různých funkcí ( opravdu, nekecám :-) a dokáží regenerovat svou tkáň. Játra hromadí krev, v níž jsou obsaženy minerály, vitamíny a ostatní živiny. Všechna krev ze žaludku a vnitřností protéká játry a přijímá živiny. Játra absorbují a ukládají tuky, cukry, bílkoviny z naší stravy, které se pak v těle přemění na energii nebo se schovají do zásoby. Bílkoviny jsou štěpeny na aminokyseliny. Játra vyrábějí žluč, která se ukládá ve žlučníku. Jelikož filtrují krev, tak odstraňují jedy, toxiny, drogy, chemikálie z těla a štěpí je, aby mohly být vyloučeny.  A s čím se vytáhne žlučník ? Ve žlučníku se hromadí žluč vyrobená játry. Žluč štěpí tuky v potravě. Žluč také podporuje peristaltiku tlustého střeva.  Co když to nefunguje tak, jak má? Fyzické projevy  – nevolnost, zvracení,

Mladé ženy si neholí stehna?!

V průběhu léta probíhal můj velký, osobní průzkum. Nenápadně jsem si hrála na pozorovatele ženských nohou. Mé zjištění bylo bez nadsázky šokující. České ženy si z valné většiny holí nohy do výšky kolen. A co potom? Prales! Depilace, epilace, žiletky či vosk Já sama se mohu řadit do skupiny úchylů, kteří nesnáší chlupy . Vskutku. Neumím si představit ani fakt, že by si můj muž neholil porost v podpaží. Na druhou stranu jsem si vědoma toho, že je to pro mnoho žen sexy (což nechápu, jelikož smradlavé litry potu přestávají být přitažlivé ihned po zachycení v podpažním porostu). Vím, že jsem opravdu "lehce" vybočující z řady, jelikož se mi příčí i chlupatá hruď plná muněk. Omlouvám se, ale to nelze! Moje matka by mi záhy oponovala, jelikož pro ní - čím víc chlupatější muž, tím víc Adidas- bohudík ne vše se dědí! :-)) Vraťme se ale zpět k ženám, dívkám a možná v dnešní době i holčičkám . Je nad slunce jasné, že nohy jako laňka chce mít každá. Ovšem jsou li chlu

Dopis mému budoucímu "JÁ"

Ahoj Radu (vím, že se necítíš dobře v oslovení Radko, tak píšu "Radu"), pamatuješ, jak jsi byla skeptická a nedůvěřivá sama k sobě? Jak jsi nevěřila ve svůj vlastní úspěch a hodnoty? Vzpomínáš na to, jak jsi věřila řečem okolí? Jak jsi nebyla sama sebou? Jen jsi se škatulkovala a chtěla být nejlepší. A vidíš? Vidíš, jak daleko jsi to dotáhla? Te už se cítíš být opravdu ženou - jak uvnitř, tak navenek. Odložila jsi toho kluka do pozadí a dovoluješ si být krásná. Protože ty jsi. A jsi taky moc zajímavá. Každá žena, bytost je. Našla jsi se v psaní. Dovolila jsi prostoupit svoji přirozenost navenek skrze psané slovo. Už nemáš potřebu být přede všemi hezká. Umíš říci "ne". Víš, že okolí se prostřednictvím tebe jen zrcadlí. A hodně se ti ulevilo viď? Víc a víc věříš v sílu lásky a umíš žít okamžikem. Jsi sama sobě největším učitelem, přítelem a láskou. Víš, že nemusíš nikomu nic dokazovat. Umíš žít naplno a opravdově dýchat. Ale byla to cesta, viď? Nestydíš se z