Dneska mě kamarádka poprosila, zda bych mohla sepsat pár mých oblíbených dětských pokrmů. Většinu z nic si vymýšlím, ale už jsem vypozorovala, co u Adyho zaboduje. Tak třeba se vám bude inspirace hodit :-)
SNÍDANĚ:
Quinoová kaše
Tu máme moc rádi oba dva. Nejčastěji jí dělám z té bílé quinoy, protože má nejméně výraznou chuť a tak trošku z ní cítím oříšky :-) Quinou vařím v mandlovém (či jiném rostlinném) mléce cca 20 min. Přidám špetku skořice, vanilky a kokosového oleje. Navrch pár kapek datlového sirupu :-)
Hutná mrkvová polévka
Tak to je Adámka oblíbená. Na Ghi orestuju cibulku a dvě, tři mrkve. Trošku osolím, přidám špetku kurkumy. Po chvilce zaliju sklenkou vody a sklenkou kokosového mléka. Vařím asi půl hodiny.
Zvlášť v hrnci uvařím pár brambor, ze kterých udělám bramborovou kaši, kterou polévku zahustím.
Mrkvajdu dělám většinou večer, protože panáček po ránu nerad čeká.
Mandlové sušenky
Vynikající záležitost. Inspirovala jsem se u Elly. Sušenky většinou zapíjíme domácím makovým mlékem s kapkou medu :-) Taktéž dělám den dopředu.
Potřebujete: 2 menší hrnky mandlí, hrnek vloček, tři lžičky medu, kousek vanilky, 5 datlí, 75 ml vody, 2 lžíce kokosáku, 3 lžíce chia semen, 2 lžíce raw kakaa.
Mandle a vločky rozmixujete na mouku a promícháte. Přidáte veškeré sypké ingredience. Poté mixnete datle na pidi kousíčky a též přihodíte. A nakonec zbytek surovin. Utvoříte lepivé těsto. Na plech dejte pečící papír a vytvořte placičky (sušenky). Pečte 20 minut na 180.
OBĚDY + VEČEŘE
Minestrone podle mého gusta :-)
Opět další favorit. Orestujte na kokosáku jarní cibulku, přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a kořenovou petržel. Trošku osolte a okmínujte. Zalijte vodou. Přidejte malou hrst červené čočky, hnědé rýže a žlutého hrachu. Poté vložte loupaná rajčata a rajský protlak. Vařte asi 25 min a nakonec přidejte bazalku s petrželkou.
Špenátová polévka s medvědím česnekem
Tu jsem zkusila na blint a Adámek zpráskal dvě plné misky. Opět zpěnit cibulku na ghí, po chvilce přidejte oloupanou bramboru pokrájenou na větší kostky. Za pár minutek zalijte vodou, přidejte dvě hrsti listového špenátu a hrst medvědího česneku. Vařte asi 15 minut. Nakonec trošku osolte a přidejte dvě lžíce kokosového mléka. Nakonec jsem brambory rozmačkala vidličkou a přidala hrstku černé quinoy. Poté ještě povařit tak 10 minut.
Hrstková
Takže klasika. Zpěnit cibulku na ghí, zalít vodou. Přidat hrstku jáhlů, amarantu, hnědé rýže, quinoy a jednu nori řasu. Přihodit libeček, petržel, pažitku a špetku soli. Vařte půl hodiny. Poté dejte lžičku ječmenného misa a krátce povařte. Nakonec řasu vyjměte a zázrak je na světě.
Kernotto
Špaldové kernotto je opravdu mňamka. Prodává se klasicky jako těstoviny, mají v každé zdravé výživě. Takže kernotto dávám vařit do zeleninového vývaru. Mezitím na pánvi orestuju na mandlovém oleji šalotku, mrkev, cuketu, dýní (vše na mini kousíčky). Do pánve po chvilce přidám tři lžíce rajského protlaku, půlku nastrouhaného jablka,špetku soli, nějaké bylinky a jedno strouhnutí citronové kůry :-)) A touto směsí pak kernotto zaliju.
Svíčková
Kdo by ji neměl rád :-) V troubě upeču batátu, kousek dýně, mrkev, kořenovou petržel, cibuli a celer (asi 20 min na 150). Veškerou zeleninu naházím do hrnce a krátce povařím s bobkovým listem a novým kořením. Nakonec přidám špetku skořice a kapku citronu, rozmixuju.
Ve vedlejším hrnci uvařím jáhly úplně na srajdu :-) Vznikne vám hodně lepivá hmota. Poté slijeme vodu, přidáme petrželku, špetku soli a kmín. Přisypeme od oka trošku kukuřičné mouky (vznikne knedlíkové těsto). Vytvoříme kostku, či jiný patvar a pečeme 10 min na 160.
A ve třetím hrnéčku uvaříme bílé fazole, či otevřeme konzervu :-) A svíčkovou podávám s fazolemi a jako přílohu jáhelný cosi :-)
Polévka bez názvu
Vznikla z toho, co dům dal, ale byla božská! V hrnci orestujeme pokrájenou cuketu, cibulku a mrkev. Po chvilce zalijeme vodou, osolíme. Za 15 minut přidáme červenou čočku, kroupy a bílou quinou. Vaříme dalších 10 minut. Nakonec vhodíme listy polníčku a medvědího česneku. Zasypeme kurkumou a špetitičkou koriandru. Nakonec vlijeme trošku mandlového mléka a cmrndneme majoránku.
SVAČINY
Avokádová pěna
Největší bomba světa! Zkoušela jsem jí hodněkrát, pokaždé jinak a takhle je nejlepší. Do mixéru vhoďte jednu zralé avokádo, dva banány, 5 datlí, 3 lžíce raw kakaa, 1 lžíce datlového sirupu. Rozmixovat, dát do skleniček, vložit do lednice a sprostě sežrat :D
Quinoové kuličky
Pufovanou quinou (Dmko) smíchejte se strouhaným kokosem, kokosovým olejem, lžící datlového sirupu, raw kakaem a uplácejte kuličky. Ty poté dejte na 10 minut do mrazáku a je to.
Pomazánka z červené čočky
Uvařte červenou čočku, nechte okapat a vychladnout. Mezitím si rozmixujte šalotku a půl stroužku česneku úplně na padrť. Přidejte k čočce. Dále vmíchejte majoránku, špetku soli, kurkumu a rozhňácané uzené tofu :-) Vynikající záležitost!
Hummus
Opět ho dělám tak, jak chutná nám, ne jak se má :-) Takže používám cizrnu z plechovky. Tu rozmixuju, přidám půl stroužku česneku, majoránku, sůl. A pomazánka je na světě :-)
SNÍDANĚ:
Quinoová kaše
Tu máme moc rádi oba dva. Nejčastěji jí dělám z té bílé quinoy, protože má nejméně výraznou chuť a tak trošku z ní cítím oříšky :-) Quinou vařím v mandlovém (či jiném rostlinném) mléce cca 20 min. Přidám špetku skořice, vanilky a kokosového oleje. Navrch pár kapek datlového sirupu :-)
Hutná mrkvová polévka
Tak to je Adámka oblíbená. Na Ghi orestuju cibulku a dvě, tři mrkve. Trošku osolím, přidám špetku kurkumy. Po chvilce zaliju sklenkou vody a sklenkou kokosového mléka. Vařím asi půl hodiny.
Zvlášť v hrnci uvařím pár brambor, ze kterých udělám bramborovou kaši, kterou polévku zahustím.
Mrkvajdu dělám většinou večer, protože panáček po ránu nerad čeká.
Mandlové sušenky
Vynikající záležitost. Inspirovala jsem se u Elly. Sušenky většinou zapíjíme domácím makovým mlékem s kapkou medu :-) Taktéž dělám den dopředu.
Potřebujete: 2 menší hrnky mandlí, hrnek vloček, tři lžičky medu, kousek vanilky, 5 datlí, 75 ml vody, 2 lžíce kokosáku, 3 lžíce chia semen, 2 lžíce raw kakaa.
Mandle a vločky rozmixujete na mouku a promícháte. Přidáte veškeré sypké ingredience. Poté mixnete datle na pidi kousíčky a též přihodíte. A nakonec zbytek surovin. Utvoříte lepivé těsto. Na plech dejte pečící papír a vytvořte placičky (sušenky). Pečte 20 minut na 180.
OBĚDY + VEČEŘE
Minestrone podle mého gusta :-)
Opět další favorit. Orestujte na kokosáku jarní cibulku, přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a kořenovou petržel. Trošku osolte a okmínujte. Zalijte vodou. Přidejte malou hrst červené čočky, hnědé rýže a žlutého hrachu. Poté vložte loupaná rajčata a rajský protlak. Vařte asi 25 min a nakonec přidejte bazalku s petrželkou.
Špenátová polévka s medvědím česnekem
Tu jsem zkusila na blint a Adámek zpráskal dvě plné misky. Opět zpěnit cibulku na ghí, po chvilce přidejte oloupanou bramboru pokrájenou na větší kostky. Za pár minutek zalijte vodou, přidejte dvě hrsti listového špenátu a hrst medvědího česneku. Vařte asi 15 minut. Nakonec trošku osolte a přidejte dvě lžíce kokosového mléka. Nakonec jsem brambory rozmačkala vidličkou a přidala hrstku černé quinoy. Poté ještě povařit tak 10 minut.
Hrstková
Takže klasika. Zpěnit cibulku na ghí, zalít vodou. Přidat hrstku jáhlů, amarantu, hnědé rýže, quinoy a jednu nori řasu. Přihodit libeček, petržel, pažitku a špetku soli. Vařte půl hodiny. Poté dejte lžičku ječmenného misa a krátce povařte. Nakonec řasu vyjměte a zázrak je na světě.
Kernotto
Špaldové kernotto je opravdu mňamka. Prodává se klasicky jako těstoviny, mají v každé zdravé výživě. Takže kernotto dávám vařit do zeleninového vývaru. Mezitím na pánvi orestuju na mandlovém oleji šalotku, mrkev, cuketu, dýní (vše na mini kousíčky). Do pánve po chvilce přidám tři lžíce rajského protlaku, půlku nastrouhaného jablka,špetku soli, nějaké bylinky a jedno strouhnutí citronové kůry :-)) A touto směsí pak kernotto zaliju.
Svíčková
Kdo by ji neměl rád :-) V troubě upeču batátu, kousek dýně, mrkev, kořenovou petržel, cibuli a celer (asi 20 min na 150). Veškerou zeleninu naházím do hrnce a krátce povařím s bobkovým listem a novým kořením. Nakonec přidám špetku skořice a kapku citronu, rozmixuju.
Ve vedlejším hrnci uvařím jáhly úplně na srajdu :-) Vznikne vám hodně lepivá hmota. Poté slijeme vodu, přidáme petrželku, špetku soli a kmín. Přisypeme od oka trošku kukuřičné mouky (vznikne knedlíkové těsto). Vytvoříme kostku, či jiný patvar a pečeme 10 min na 160.
A ve třetím hrnéčku uvaříme bílé fazole, či otevřeme konzervu :-) A svíčkovou podávám s fazolemi a jako přílohu jáhelný cosi :-)
Polévka bez názvu
Vznikla z toho, co dům dal, ale byla božská! V hrnci orestujeme pokrájenou cuketu, cibulku a mrkev. Po chvilce zalijeme vodou, osolíme. Za 15 minut přidáme červenou čočku, kroupy a bílou quinou. Vaříme dalších 10 minut. Nakonec vhodíme listy polníčku a medvědího česneku. Zasypeme kurkumou a špetitičkou koriandru. Nakonec vlijeme trošku mandlového mléka a cmrndneme majoránku.
SVAČINY
Avokádová pěna
Největší bomba světa! Zkoušela jsem jí hodněkrát, pokaždé jinak a takhle je nejlepší. Do mixéru vhoďte jednu zralé avokádo, dva banány, 5 datlí, 3 lžíce raw kakaa, 1 lžíce datlového sirupu. Rozmixovat, dát do skleniček, vložit do lednice a sprostě sežrat :D
Quinoové kuličky
Pufovanou quinou (Dmko) smíchejte se strouhaným kokosem, kokosovým olejem, lžící datlového sirupu, raw kakaem a uplácejte kuličky. Ty poté dejte na 10 minut do mrazáku a je to.
Pomazánka z červené čočky
Uvařte červenou čočku, nechte okapat a vychladnout. Mezitím si rozmixujte šalotku a půl stroužku česneku úplně na padrť. Přidejte k čočce. Dále vmíchejte majoránku, špetku soli, kurkumu a rozhňácané uzené tofu :-) Vynikající záležitost!
Hummus
Opět ho dělám tak, jak chutná nám, ne jak se má :-) Takže používám cizrnu z plechovky. Tu rozmixuju, přidám půl stroužku česneku, majoránku, sůl. A pomazánka je na světě :-)
Komentáře
Okomentovat
Krásný den všem čtenářům mého blogu :-) Budu velmi ráda, za veškeré připomínky, nápady, chválu či kritiku.