Onehdy v podvečer větří můj telefon sms, ve které se píše - " Vezu rodičům mrkvový dort, nebo ho sežeru sama, dáš si taky kousek?". Samozřejmě jsem neodmítla a celý ten hejpanec delikátního "mrkváku" jsem snědla na posezení ve vaně! Jediným správným krokem kupředu bylo říci si o recepis. A tady ho máte :-)
Ingredience na těsto:
Ingredience poleva:
Barušky mrkvový dort
Ingredience na těsto:
- 4 vejce
- 1 a 1/4 hrnku olivového oleje
- 2 hrnky třtinovéhu cukru
- 2 lžičky vanilkové esence
- 2 hrnky celozrnné mouky (může být i polohrubá)
- 2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžicky soli
- 2 lžičky skořice
- 3 hrnky mrkve
- 1 hrnek vlašáků
Ingredience poleva:
- 300 g mascarpone
- půl hrnku cukru pudru
- šťáva z jednoho citrónu
- 50 g změklého másla
- 1 lžička vanilkového aroma
Jak na to?
Nejprve vyšleháme vejce s cukrem, poté přihodíme mouku a posléze veškeré suché ingredience (chce to opravdu velkou mísu), poté olej a nakonec mrkev s ořechy. Vše důkladně promícháme.
Těsto dáme do olejem vymazané, strouhankou vysypané formy a pečeme na 170-180 C cca 1 hodinu. Po dopečení necháme vychladnout v trubce. Poté vyjmeme a napatláme polevu kol do kol (poleva vznikne tak, že všecičko smícháme dohro). Když je dílo dokonáno, dáme dort do lednice a necháme přes noc vychladit. Úspěch zaručen! :-)
Komentáře
Okomentovat
Krásný den všem čtenářům mého blogu :-) Budu velmi ráda, za veškeré připomínky, nápady, chválu či kritiku.