Dostal se ke mně recept, který jsem si jako obvykle vylepšila. A tady ho máte :-)
Co budeme potřebovat?
- 150g špaldové mouky
- 100g pohankové mouky ( lze nahradit hladkou, ale pohanková je taková váce nadýchaná)
- asi 30g másla
- asi 30g kokosového oleje
- 13g droždí
- čtvrt hrnku plnotučného mléka
- skořici
- 2x vanilkový cukr
- vanilkový lusk
- 30% smetanu
- lžička jemně mleté kávy
- tmavý cukr
- olivový olej
- špetka soli
Jak na to?
Nejprve ohřejeme mléko ( ne vařicí, jen příjemně teplé). K teplému mléku přidáme rozdrobené kvasnice a lžičku tmavého cukru. Hrneček se směsí dáme na 10 minut na topení.V mezičase si připravíme těsto. V míse promícháme mouky, přidáme špetku soli, lžičku tmavého cukru, 3 lžíce olivového oleje, lžičku skořice, lžičku kávy a jako poslední přilijeme mléko s droždím. Těsto uhněteme, aby bylo konstantní a nelepilo se. Zpracované těsto dámě do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme 1h kynout na teplém místě. Po vykynutí uděláme z těsta hada a nožem krájíme malé kousky, ze kterých vytvoříme bochánky a pomoučeným dnem sklenky vytlačíme důlek pro náplň ( = nastrouhaná jablka, skořice, vanilkový cukr,vnitřek vanilkového lusku, rozehřáté máslo, skořicový cukr). Okraje koláčků potřeme 30% smetanou a do důlku vložíme připravenou náplň. Navrch je možné vytvořit drobenku ( špaldová mouka, tmavý cukr a kokosový olej), kterou přidáme na jablečnou náplň. pečeme na 200 stupňů 20-25 minut :-)
Komentáře
Okomentovat
Krásný den všem čtenářům mého blogu :-) Budu velmi ráda, za veškeré připomínky, nápady, chválu či kritiku.