Miluju cizrnu. Tím se netajím. Dopřávám si jí minimálně 1x týdně. Je to opravdu skvělá plodina a její využití je nepřeberné!
Co je cizrna?
Jedná se o luštěninu, která se také nazývá římský hrách nebo garbanzo. Cizrna se narodila v oblasti Středního východu. U nás můžeme sehnat cizrnu béžové barvy, ale existuje i tmavá, zelená a červená!
Co obsahuje?
Volejte sláva a tři dny se radujte. V cizrně naleznete zastoupení téměř všech vitamínů a minerálních látek. Obsahuje hodně železa ( nejvíce ze všech luštěnin), ale i vápník, hořčík, draslík a mangan. Má vysoký obsah zdravých tuků a vlákniny :-)
Co dokáže?
Udržuje jemnou a pevnou pokožku, pomáhá při léčbě kardiovaskulárních chodorb, snižuje zlý cholesterol, bojuje proti obezitě, ničí zácpu a likviduje rakovinu tlustého střeva.
HUMMUS
Tento pokrm si nemůžu vynachválit a troufám si říci, že se ho nikdy nepřejím. Existuje velké množství receptů, já vám ale povím ten můj :-)
Co potřebujeme?
- 250g cizrny
- kousíček másla
- hrubozrnou sůl
- pepř
- lžičku tamari
- dvě lžičky majonézy
Jak na to?
Já používám cizrnu v plechovce. Je chuťově lepší a nemusíte čekat sto let než se namočí. V malém hrnci zpěníme máslo a přidáme plechovku cizrny. Restujeme asi 10 minut. Po časovém limitu odstraníme hrnec z plotny a přesypeme směs do mixéru. Přidáme ostatní ingredience a mixujeme dokud není směs jako pasta ( minimum hrudek). A na závěr namasírujte své chuťové buňky a testujte :-) Hummus se dá jíst jak teplý, tak studený. Jako pomazánka, příloha, dip..Například já jsem si dnes k obědu udělala celerové hranolky a hummus :-)
I Charlik by si dal! |
Komentáře
Okomentovat
Krásný den všem čtenářům mého blogu :-) Budu velmi ráda, za veškeré připomínky, nápady, chválu či kritiku.