Ovesné vločky jsem zařadila do svého jídelníčku asi před půl rokem. Každý den je snídám. Nebojte se, nechroupu je samotné. To není opravdu žádná hitparáda. No, ale v kombinaci s banánem, medem a kokosovým mlékem, to je jiná písnička! Již staří Římané věděli, proč krmit žaludek vločkami. Zařazením ovesných vloček do každodenního jídelníčku snadno pomůžete svému zdraví i štíhlé linii, tak tedy s chutí do nich!
Proč právě oves?
V ovesných vločkách se skrývá 66 % sacharidů, 16 % hodnotných bílkovin (bílkoviny v ovesných vločkách se svým aminokyselinovým složením a vysokým podílem esenciálních aminokyselin blíží ideálnímu proteinu), 7 % tuku a 12-14 % vlákniny. To není ale zdaleka vše! Vločky jsou vynikajícím zdrojem vitamínů, zjeména pak vitamínů A, B1, B2, D, E, kyseliny listové a kyseliny pantothenové. Pokud trpíte na chudokrevnost jako já, jistě Vás potěší skutečnost, že obsahují vysoké množství železa. V zástupu za tímto kovem stojí vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek, měď a mangan. Vločky = zdravá bomba pro tělo.
Vločky jsou velkým zdrojem energie, proto je více než dobré je konzumovat v dopoledních hodinách. Obsahují sacharidy, především škrob. Jeho trávení a vstřebávání probíhá pomalu, a proto jsou ovesné vločky zdrojem dlouho a rovnoměrně se uvolňující energie. Pokud Vás čeká fyzická újma, dopřejte si nálož vloček. Není tedy divu, že je tento pokrm v TOP 10 mezi kulturisty a sportovci.
Oves je rovněž výborný pro děti ve vývinu. Budou po něm růst jako z vody!je také zdrojem posilujících látek při únavě, rekonvalescenci, je velmi vhodný pro rostoucí či vyčerpaný organismus. Oves je díky obsahu pomalu se uvolňujících sacharidů prevencí vzniku cukrovky a je vhodnou potravinou pro diabetiky.
Vločky mohou nabídnout kvantum jak stravitelné vlákniny, tak té nestravitelné. Tato kombinace působí preventivně proti zácpě , rakovině střev. Oves má léčebné účinky na sliznici žaludku a dělá divy při poruchách trávení.
Komentáře
Okomentovat
Krásný den všem čtenářům mého blogu :-) Budu velmi ráda, za veškeré připomínky, nápady, chválu či kritiku.